София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Населението у нас ще намалее с около 25%

Това ще се случи до 2040 година

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Прогноза за демографското развитие на България за периода 2015 - 2040 г. сочи, че населението на България ще намалее с около 20 - 25% до 2040 г. Статистиката е изготвена от Института за изследване на населението и човека при БАН на базата на сравнителна съпоставка на официални прогнозни данни на Евростат, НСИ, ООН и Световната банка.

Проучването сочи, че се очертават сходни на сегашните тенденции в демографското развитие на страната през следващите няколко десетилетия.

Прогнозира се, че населението по пол ще остане стабилна. Делът на младите хора до 20 г. ще се запази, докато на възрастните над 65 г. ще нарасне значително. Това определя и прогнозирано намаление на броя и дела на населението в активна възраст, сочи документът.

Намалението на населението на териториален принцип обхваща почти всички области, без столицата, и се очаква този процес да продължи в течение на целия период.

В общоевропейски план България не е единствената страна с прогнозирано намаляващо население, се посочва в проучването.

 Евростат посочва, че се очаква подобно бъдеще да имат още 11 страни - Литва, Латвия, Румъния, Гърция, Хърватска, Португалия, Полша, Унгария, Естония, Италия и Словакия.