София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

НАШИ, ВАШИ, ТЕХНИ (ЧУЖДИ)

ПЛ. ПАСКОВ: ЧУЖДИ ОЗНАЧАВА НЕ-НАШИ! ЗА ТОВА ПОНЕ РАЗБРАХМЕ ЛИ СЕ?

8 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Знаете ли, какво означава, когато използвате неправилно личните местоимения (наши, ваши, техни) в българския език? Грешката ви далеч е не само граматична. На вносен език това се нарича «когнитивен дисонанс». «Когнитивен» = познавателен, а дисонанс – разминаване. Накратко, възприятията ви не отразяват адекватно окръжаващата ни действителност. Или вие неправилно ги разбирате.

Това не е просто гола умозрителна теория. Това е нещо толкова важно, че може да ви струва живота. Както на отделно-взетия човек, така и на група от хора, или даже на цял народ, ако мнозинството от него не разбира произтичащото. Това е невъзможността да прецениш, да разбереш, кога имаш приятел, а кога враг. Кога насреща ти е съюзник, и кога – противник, решен да те унищожи. Вие ставате като елен, който възприема вълците за безобидни диви прасета. И когато го заобикалят, за да го повалят, еленът си мисли, че просто искат да си поиграят.

В действителност, в природата такова нещо не може да се случи. И никога не се случва. Или, когато се случи, това е краят на дадения индивид.

В света на хората, на днешна България обаче това е масово явление. Епидемия, пандемия, казано на медицински език. Новите «дизайнерски» грипни вируси ряпа да ядат пред силата на СМРАД*-овете от синия екран. Затова ви предлагам да проведем един кратък урок по лечебен сеанс за очистване на това масово полудяване.

Започваме урок за очистване на уроки, предизвикани от СМРАД*, за нещастните хорица, повярвали в царството на кривите огледала. Същите, за които СМРАД* 26 години ви лъжеха, че са чисти и прозрачни прозорци към света.

И така, започваме лечебния сеанс по настройка и ремонт на понятията:
1. Динко Вълев от Ямбол, който с голи ръце арестува 17 лъже-бежанци с главорезно-криминално минало, НАШЕ момче ли е? НАШ ли е?
Правилно, НАШ е. Българче. Българите така правят. Като юнаците от Коиловци.

2. Той българоугодно дело ли е извършил, или нещо лошо?
Правилно, българоугодно. А българоугодните дела са НАШИ, в наша полза.

3. Тези, които го емнаха да го съдят, уж по буквата на закона (на кой закон?), с либерално-демонократичните, още атлантически ценности, титулувани и медийно популяризирани българоезични политици наши ли са?
Не правилно! Не са НАШИ! Всички са ТЕХНИ! На 2-3 ЧУЖДИ посолства, но най-вече на Козяк 16, в Южния парк. Думата «чужди» нищо ли не ви говори?
Добре, ще пробваме на ниво детска градина: ЧУЖДИТЕ могат ли да бъдат НАШИ? Даже, когато говорят български език като вас и мене, и са родени в България?
Пак не правилно! Хора, НЕ СА НАШИ! ЧУЖДИ означава НЕ-НАШИ! За това поне разбрахме ли се?

Как да го разберем?
Много просто: това, което 26 години българоезични политици вършат като политическа дейност, българоугодна дейност ли е? В наша полза ли е? В полза на българския данъкоплатец ли е? В полза на държавата България ли е?

Е, щом отговорът е НЕ!, НЕ!, НЕ!, и пак НЕ!, откъде накъде продължавате да казвате и пишете "НАШИТЕ политици", "НАШИТЕ управляващи", защо са воплите "къде НИ е държавата?!", "къде са НИ службите?!", "къде НИ е армията?!", къде НИ е жандармерията?!", къде НИ е полицията?!".
Вие нещо сте се объркали - ЧИИ са тези изброените, дето им казвате "ни". Не разбрахте ли къде?

В КАНАЛИЗАЦИЯТА! 

В канализацията, на най-новата ни история, построена от колонизаторите, на които СМРАД* ви карат да им казваме "съюзници". Същите, които си играят като с кукли на конци с тези, на които вие по навик, но за сметка на това дълбоко погрешно продължавате да казвате "наши".

Сега разбрахте ли, кога, как, за кого, и КОИ притежателни местоимения, в КОЕ лице (първо-трето), се използват в множествено число, в българския език?
Още не сте?
Добре - последен опит: Калин Руменов, и "нашият език", "нашето момче"...
Ако и това не помогне... не знам.

____

Още по темата:

Защо, бе, журналисти, и журнаГлисти, защо?!

За "Властелина на пръстените", стария крал Теоден, но не на кино, и не в роман.

"Езикът на омразата" и същността на полит-лицемерието.

НЕ ПИТАЙТЕ, РАЗБЕРЕТЕ!

ОМЕРЗЕН

____

*СМРАД = средства за масова реклама, агитация, и дезинформация. Отличителна черта – работят за външни сили, за наша сметка, но против интереса ни.

____

Автор: Пламен Пасков

 

 

 

 

_____

Още от Пламен Пасков в Евроком