София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НАСЛЕДНИЦАТА НА НИНА РИЧИ ОТИВА В ЗАТВОРА

АРЛЕТ РИЧИ Е ОСЪДЕНА НА ЕДНА ГОДИНА ЗАТВОР ЗАРАДИ УКРИВАНЕ НА ДАНЪЦИ

9 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Наследницата на модната къща „Нина Ричи“ (Nina Ricci) Арлет Ричи отива в затвора. 73-годишната наследничка е осъдена на една година лишаване от свобода заради укриване на данъци. Освен решетките, съдът в Париж взе решение и Арлет Ричи да заплати глоба за данъчни измами, която възлиза на един милион евро.
73-годишната Ричи е първата известна личност, която ще изтърпява присъда в затвора, след като стана жертва на Международния консорциум на журналистически разследвания. Преди два месеца журналисти оповестиха скандални сведения за сметки на клиенти в швейцарски филиал на банка, които не са декларирали сметките си. Списък с имената на укривателите беше предоставен на властите във Франция. Тогава се оказа, че Арлет Ричи също фигурира във въпросния списък с некоректни платци.
Освен това се оказа, че за укриването на пари са помагали и самите банкери. Те са укривали доходите на всички клиенти на банката, като става въпрос за сметки с над сто милиарда евро.
Арлет Ричи не е декларирала приходи над 20 години, като по изчисления на съда, сумата, която известната дама е укрила е около 19 милиона евро. Реалната присъда, която получи е 3 години, но тъй като две от тях са условни, мадам Ричи ще прекара само една година в затвора. Ще и бъдат конфискувани и два имота – един в Париж и един в Корсика.