София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Наследникът на Нанков завишава строителния контрол

Петя Аврамова продължава и с политиката за магистралите

5 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Новият министър на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова продължава с контрола върху всичики обекти, започнати от нейния предшественик Николай Нанков. Подължава и с интензивното строителство на АМ "Хемус", както и с пътя Видин – Ботевград.

"Изключително разчитам на екипа си, който е с много добра експертиза и много опит, разбира се предизвикателствата са големи и никак не са малко", каза през БНТ министър Аврамова.

"Аз съм инженер, познавам бранша, а в същото време като министър ще изпълнявам политическата програма на правителството. Ще има приемственост в политиката на министерството, основното е да продължим политиката за нови магистрални и скоростни пътища, за нова републиканска и пътна мрежа. Освен това, през 2019 г. стартират инвестиционните проекти, по които ВиК операторите ще бъдат бенефициенти за първи път. Ще продължим и въвеждането на новата тол система", обясни тя.

На въпрос дали е възможно бившият министър Николай Нанков да стане нейн зам.-министър, Аврамова коментира, че хора със знание и опит като Нанков трябва да бъдат включени в работата и той ще е един от стълбовете в министерството, ако остане.

Новият регионален министър коментира оставките на тримата министри след инцидента край Своге като морален акт на съпричастност към трагедията. Тя подчерта, че политическата отговорност не означава вина на министъра.

Петя Аврамова заяви, че в бъдеще ще завиши инвеститорския контрол по изпълнението на всички инфраструктурни проекти, както и контрола за работата на ДНСК. Тя дори обмисля промяна на нормативната база за контрол над фирмите, осъществяващи строителен надзор.