София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Натискът на мигрантите разтърсва Европа

Меркел: Съдбата на Европа е поставена на карта

6 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Решаващи дни за Меркел, Германия и Европа. Натискът на мигрантите и общата несигурност на Стария континент, ескалирала заради войната в Сирия и Кримската инвазия, принуди държавите да търсят всякакви начини за справяне. 
 
Положението е още по-критично заради отказа на повечето правителства да приемат обратно мигрантите, напуснали тяхната територия на път за Германия. Особено остра е реакцията на Италия, която категорично заяви, че няма да пусне дори един бежанец в пределите си. 
 
След мини-срещата на лидерите на 24 юни в Брюксел и българският премиер Бойко Борисов  обяви, че страната ни няма да приема повече бежанци, нещо, което до момента беше обща европейска договореност, а отделните държави-членки на ЕС имаха съответно квоти.
 
В тази напрегната ситуация канцлерът на Германия направи ключова декларация пред Бундестага. Меркел заяви  пред германския парламент, че съдбата на Европа е заложена на карта заради миграционния въпрос.
 
"Европа е изправена пред много предизвикателства, но предизвикателството, свързано с мигрантския въпрос, може да е решаващо за бъдещето на Европейския съюз“
 
В речта си пред парламента Меркел призова за общи съгласувани действия, вместо за  едностранни действия от страна на отделните страни членки на ЕС. Според Меркел, защото в противен случай "никой повече няма да вярва в системата от ценности, която ни направи силни".
Меркел призова за сключване на споразумения за прием на мигранти с африкански страни по модела на сделката с Турция и добави, че с намаляването на броя на мигрантите трябва да бъде върнат по-стриктният имиграционен контрол отпреди 2015 г.
 
НАТО остава от ключово значение за отбраната на Германия, въпреки напреженията в алианса, а Европа трябва да продължи диалога със САЩ за избягване на търговска война – заяви още германският канцлер.