Гледай
на живо

НАТО и ЕС засилват сътрудничеството си

Столтенберг обяви, че предстои подписването на съвместна декларация

НАТО и Европейският съюз ще подпишат декларация за укрепване на сътрудничеството на срещата на върха на Алианса през юли в Брюксел. Това бе заявено в понеделник от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг при пристигането му на заседанието на Съвета на ЕС в Люксембург, съобщи ТАСС.

"Планираме да подпишем съвместна декларация на срещата на върха на НАТО следващия месец", каза той, като отбеляза, че страните възнамеряват да засилят сътрудничеството си.

Генералният секретар на Алианса отново подчерта, че НАТО и ЕС не се конкурират помежду си. "Тези усилия на ЕС не се конкурират с НАТО, а допълват нашата колективна защита", добави той.

Люксембург е домакин на планирано заседание на Съвета на ЕС, като една от основните теми е свързана със сигурността. Министрите ще обсъдят по-специално сътрудничеството на страните от ЕС в областта на сигурността и отбраната, включително Стратегията за структурирано партньорство на ЕС (PESCO) и други инициативи в областта на отбраната, както и транспортната мобилност. В допълнение, в рамките на срещата на Съвета министрите на външните работи и на отбраната на ЕС заедно с ръководителя на дипломацията на общността Федерика Могерини ще се срещнат с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.