София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НАТО идва на Изток: И Черна гора в Алианса

Церемонията ще се излъчва на живо, заяви пресслужбата на НАТО

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Протоколът за присъединяването на Черна гора към Северноатлантическия алианс ще бъде подписан по време на предстояща среща на външните министри от НАТО. Церемонията ще се проведе в Брюксел в четвъртък, 19 май.
По време на официалната среща на представителите на страните-членки на НАТО ще се проведе отделно събитие, на което Северноатлантическият съвет и министърът на външните работи на Черна гора ще подпишат протокол за приемането на страната в съюза. От този момент Черна гора получава статут на "гост", който дава право на своите членове да присъстват на всички заседания на своите съюзници. В бъдеще Черна гора може да стане пълноправен член на НАТО, ако всички членове на Алианса ратифицират документа.
Не е известно колко време ще отнеме процесът на пълното приемане на Черна гора в НАТО, защото ратификацията зависи от националните особености на отделните страни-членки на съюза. Въпреки това, премиерът на Черна гора Мило Джуканович заяви през март, че страната му ще стане пълноправен член на Алианса в средата на 2017.