София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НАТО може да унищожи съветската армия в Черна гора

От Алианса ще извършат "демилитаризация" в страната

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

НАТО ще извърши "демилитаризация" на Черна гора, унищожавайки съветското въоръжение, разположено на територията на страната. Това се доказва в доклад, подаден от Агенцията за техническа поддръжка и снабдяване на Алианса, съобщи  RT.

Става въпрос за морските мини, торпеда и противокорабни бойните глави на противокорабни ракети на Съветския производство. Планира се да бъдат изнесени извън страната, а след това да бъдат унищожени.

"Изпълнителят е длъжен да събере посочените боеприпаси в обозначени складове в Черна гора и да осигури безопасен транспорт", се казва в документа.

Подчертава се, че изпълняващото дружество е задължено да се свърже с Министерството на отбраната "за координиране на графика за превоз" и да гарантира, че оръжията не са изгубени в процеса на транспортиране.

Както е обяснено, оръжията трябва да бъдат унищожени, така че "никакъв компонент, материал или експлозив да не може да се използва повторно по предназначението му".

По-рано стана известно, че Северноатлантическият алианс ще започне да патрулира въздушното пространство  над Черна гора.

В същото време Министерството на отбраната на страната отбеляза, че няма да разгръща бази на  НАТО в Черна гора .

През 2017 г. Черна гора е приета в Алианса.