София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НАТО: Напред към миналото

В Брюксел преговарят военните министри на Алианса

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министрите на отбраната на НАТО от вчера преговарят в Брюксел. Днес се очаква да обсъдят ситуацията в Афганистан включително разширяване мирните мисии с увеличаване  броя на цивилни инструктори и консултанти на Алианса в страната. Ще бъде засегнат и въпросът за финансиране на афганистанските сили за сигурност в годините 2020-2024.  Според наличната информация, афганистанската армия се нуждае от външно финансиране от минимум 5 милиарда долара, за да поддържа бойната си способност годишно.

Първият ден на срещата бе белязан с приемането на поредица от решения, които ще продължат да водят на Алианса в бъдеще чрез връщане към Студената война, макар и в по-лека версия. Генералният секретар Йенс Столтенберг изрази желанието на Алианса за диалог с Русия, макар че всички практически решения на срещата са насочени към постепенното връщане на структурите и механизмите на НАТО към реалностите от 80-те години, съобщи ТАСС.

Министрите на отбраната на 29-те държави от НАТО решиха да увеличат командния си състав с 1,2 хил. души и да създадат две нови седалища: в Германия и САЩ.

В допълнение, министрите приеха решение за създаване на център за операции в кибернетичното пространство като част от командна структура на НАТО. 

Министрите на отбраната от НАТО одобриха план за укрепване на силите за бързо реагиране. Той предвижда към 2020 година Алиансът да разполага с 30 изтребителни ескадрили, 30 бойни кораба и 30 механизирани батальона. Те трябва да в бойна готовност в срок от 30 дни, разкри генералният секретар Йенс Столтенберг.

Разногласията сред министрите дойдоха по време на дискусията за пари, необходими за нова военна технология на европейски съюзници на САЩ.  Столтенберг изрази увереност, че стратегическото единството на Алианса в  тези трудности не е пречка, тъй като в НАТО и по-рано са имали разногласия по подобни въпроси.

"Генералите винаги се подготвят за последната война", тази британска поговорка описва точно какво прави НАТО днес. Алиансът не може и не иска да се занимава с истинските предизвикателства на европейската сигурност, на първо място - тероризъм и миграционен натиск от юг, което отне живота на стотици хора в ЕС и в Средиземно море. Вместо това НАТО се опитва отново да противодейства на фантомската руска заплаха.

Днес в тази област НАТО отново се опитва да намери своята нова (стара) цел и да оправдае съществуването си, пише ТАСС.