София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

НАТО: Русия да не лъже за военните си маневри

От Кремъл са подали невярна информация за учението „Запад 2017"

6 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

НАТО предупреди Русия, че може да се стигне до опасни недоразумения, ако Москва дава невярна информация за военните маневри, които провежда, предаде Дойче веле.

Изявлението беше предизвикано от напрежението, до което се стигна заради руските учения "Запад 2017" по източната граница на Алианса. Според  спътниковите снимки, руската страна е излъгала за броя на военните, ангажирани в маневрите. Информацията от Москва е, че  в тях са участвали 12700 войници, а според анализите на експертите от Алианса, реалният им брой е бил в пъти по-голям.

При провеждане на учения, в които се ангажират над 13 хиляди души, се изисква участие на наблюдатели от ОССЕ, но с невярно подадената информация Кремъл избегна присъствието на делегация от организацията.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че ако в подобни случаи Русия не предоставя истинските данни, може да се стигне до инциденти и ситуацията може да "излезе от контрол".  "Всяка държава има право да провежда учения за въоръжените си сили..., но е важно всичко да става предсказуемо и прозрачно", поясни Столтенберг.

Той подчерта, че е имало случаи, при които учения са се използвали за прикриване на агресивни действия по отношение на съседни страни. „Така беше в Грузия през 2008 г. и в Украйна през 2014 г." - посочи генералният секретар на НАТО.

Руските учения бяха сред темите, дискутирани на заседанието на НАТО, което се проведе вчера в Брюксел.