София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НАВЪРШВАТ СЕ 139 ГОДИНИ ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ

ЧЕСТВАНИЯ ЩЕ ИМА В ЦЯЛАТА СТРАНА

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Навършват се 139 години от Априлското въстание. Тържествено честване на празника ще има в редица градове в страната, а в Панагюрище ще се извърши и тържествена заря-проверка, където ще присъства и президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава ще произнесе слово и ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия.
Отбелязваме годишнината от въстанието, избухнало в Копривщица на 1 май по нов стил (на 20 април по стар стил). То е потушено с много кръв и зверства, а броят на загиналите е 30 000 души.
Априлското въстание представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение, въпреки че е неуспешно.
На 14 април по стар стил на организирано събрание в местността Оборище е взето решение за всенародно въстание. Организатори са Георги Бенковски, Панайот Волов, Захари Стоянов, Тодор Каблешков, Васил Петлешков и др. На 20 април Каблешков обявява въстанието, превземайки конака в Копривщица.
След превземането на Копривщица, Тодор Каблешков изпраща своето „Кърваво писмо", с което известява апостолите в Панагюрище, че въстанието е започнало. В отговор Панагюрище въстава още същия ден след обяд. Властта там преминала в ръцете на военен съвет или Българско привременно правителство, начело с Павел Бобеков. На 22 април тържествено освещават знамето на въстанието, изработено от учителката Райна Попгеоргиева.
Макар и потушено, въстанието постига донякъде своите политически цели. Априлското въстание е най-мащабната проява на революционните борби през епохата на Българското възраждане, най-висшата проява на българската национална революция. Неговото потушаване и отзвука на зверствата в Европа са повод за провеждане на Цариградската конференция, чиито решения са първото международно признание на правото на българите да имат своя държава в етническите си граници, очертани вече от борбата за църковна независимост, санкционирано от всички Велики сили.
Апостолите и загиналите във въстанието остават в българската история като герои.
Тържествено честване на годишнината ще се проведе в Клисура, Копривщица, Панагюрище и местността „Оборище“.
В Клисура Национално дружество „Традиция“ ще направи възстановка на отделни моменти от въстанието.