София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НАВЪРШВАТ СЕ 90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕОРГИ ПАРЦАЛЕВ

ДНЕС СИ СПОМНЯМЕ ЗА ГОЛЕМИЯ БЪЛГАРСКИ АКТЬОР

9 годиниКултура 1 Боряна Райчева

Днес си спомняме за големия Георги Парцалев, който ни напусна през 1989 година на 64-годишна възраст. Той ще бъде запомнен като един от най-добрите филмови и театрални актьори на България.

Георги Парцалев е роден на 16 юни 1925 година в град Левски. Завършва гимназията в Плевен, след което учи медицина в Софийския университет. През 1956 година започва работа в новосъздадения Сатиричен театър, а през 1958 година е и първата му роля в киното – в „Любимец 13“. Постепенно се превръща в жива легенда на българската комедия в участието си в „С деца на море“, „Кит“, „Баща ми бояджията“, „Сиромашко лято“. Голямата му професионална мечта да се превъплъти в образа на Дон Кихот, така и не се сбъдва.

В София паметната вечер за незабравимия български актьор по повод 90-годишнината от неговото рождение ще се състои днес от 17 часа в Американския център на Столична библиотека. Ще бъде показан филмът „С деца на море“.
В родното му място събитията ще продължат до 19 юни с всекидневни филмови прожекции и театрални постановки.
Домът на хумора и сатирата в Габрово също ще почете годишнината от рождението на Парцалев. Във вечерта, посветена на комика, домакините ще предложат на публиката среща с актьора Звезделин Минков. Той е добре познат като имитатор на Георги Парцалев, Петър Слабаков, Григор Вачков и други. Гостът ще се превъплъти в някои от любимите си образи и ще представи книгата си „Малки спомени за големия Парцалев“. В нея той разказва незабравими случки и срещи с любимия на поколения зрители актьор.