София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НДК превръща празни бутилки в изкуство

Как пластмасова красота спасява природата

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Чуди ли ли сте се колко пластмасови бутилки вода изпиват посетителите на Националният дворец на културата за два часа? Докато гледат филм или постановка, слушат концерт или присъстват на представянето на нова книга? Отговорът е е прост- толкова, колкото да стигнат, за да се създадат три инсталации като тези, които доказват спасителната сила на красотата за пълнената ни. Те са част от проекта на двореца, озаглавен “ReНДК-Рециклирай! Културно е.”, който ще включва различни активности. Целта е чрез средствата на изкуството да се провокира размисъл у посетителите за пластмасовите отпадъци и тяхното бавното разграждане, което  води до нуждата от рециклиране и освен че може да създава красота е и проява на култура, припомнят от Двореца.
 
Представянето на инсталациите се случи в рамките на провеждащия се в София Неформален  съвет по околна среда и води, на който българският министър на околната среда и водите Нено Димов обсъди с представителите на Европейската  комисаря по околна среда, морско дело и рибарство мерките, които трябва да се предприемат за подобряване качеството  на въздуха  не само в нашата страна, но и на целия Стар континент.
 
Проблемът с въздуха остава значим за цяла Европа, а решение ще се  търси, важно  е обаче всички ние- жителите й да не забравяме, че грижата, както и отговорността за това да живеем на чисто и хубаво място са наши. В този връзка е и кампанията на НДК, която стартира от началото на годината и в чиито рамки на територията на Двореца има вече разположени близо 100 кошчета за рециклиране, както и са  сменeни  30 000 електрически крушки от осветлението на сградата с такива, които са енергоспестяващи, защото да рециклиараш е и красиво, и културно.