София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Не прибягвайте до драстични диети след празниците

Не преяждайте, съветва диетолог

7 годиниЗдраве 5 Боряна Райчева

Несъмнено Коледните празници освен домашен уют и вкусно приготвени гозби, са и вид предизвикателство пред волята ни. Трудно е да устоиш на маса, пълна с изкушения, а обилното похапване води до качване килограми, от които трудно се освобождаваме. Интернет пространството и социалните мрежи изобилстват от предложения за диети, обещаващи бързо влизане във форма. До колко обаче това е здравословно и кой е най-здравословният начин за отслабване?

Със сигурност умерената консумация е най-доброто, което бихте могли да направите. Такъв е съветът и на диетолога д-р Райна Стоянова, която потърсихме за съвет.

Един от рисковете, които крие бързото отслабване, е бързото качване на свалените килограми или така нареченият „йо-йо“ ефект.

Диетата е добре да бъде под контрола на специалист, съветва още д-р Стоянова.

Все по-рекламиран метод за сваляне на килограми в социалните мрежи са различни видове чайове за отслабване. До колко ефективен е този и метод и крие ли някакви рискове за здравето?

Написаното на етикета не винаги отговаря на съдържанието, затова бъдете внимателни и проверете, дали продуктът е подходящ за вас.

Отслабването с канела също набира популярност, но сред хората на средна възраст. Както е известно тя се използва за регулиране на кръвното налягане, при хората с високо кръвно. Холистичната медицина препоръчва канелата на болните от диабет, за регулиране на кръвната захар.

Дори и при употребата наканела в големи количества трябва да се посъветваме със специалист.

И все пак, ако искате да запазите вътрешния си комфорт и след празниците, търсете баланса във всичко.

А изборът винаги е ваш, но каквото и да решите, не забравяйте че емоцията, която ни носят празничните дни и моментите, прекарани с близки хора са незаменими.