София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Не приветствам и няма да приветствам СЕТА, заяви президента Радев

„Ще сезирам Конституционния съд, защото това споразумение налага промени в нашата Конституция“

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Никога не съм приветствал и няма да приветствам СЕТА. Никога не съм гласувал и няма да гласувам за СЕТА. Напротив, като президент на Република България, който е пазител на Българската конституция, ще сезирам Конституционния съд, защото това споразумение налага промени в нашата Конституция и съдът ще трябва да се произнесе дали тези промени са законосъобразни. Това заяви президентът Румен Радев в Брюксел.

Румен Радев беше категоричен, че не води загубени вече битки и припомни, че въпросът за СЕТА на ниво ЕС е решен още с предоставянето на правомощия на българския парламент и на българското правителство, което на свое заседание е решило да подкрепи СЕТА и през октомври м.г. българският премиер е гласувал за СЕТА в Европейския съвет. Държавният глава посочи също така, че споразумението е гласувано и от Европейския парламент.

По отношение на дискусията за приемането на Римската декларация, Румен Радев посочи, че е била изразена позиция на „старите“ държави членки на ЕС, които са призовали тяхната скорост на развитие да не се забавя, а от страна на „новите“ – да не бъдат изоставени и лишени от подкрепа в периферията. „И едната и другата страна имат основания, но ние се стремим да постигнем общо решение, именно на основата на европейските ценности – солидарността и единството“, заяви президентът. Той добави, че ако целта на планираната декларация е да се превърне в стратегически документ, трябва да има яснота и точност и да не се допуска противоречие в термините и дефинициите. „Няма как едно тяло да се движи на две скорости, от законите на физиката е ясно, че това са две тела“, добави Румен Радев.

По време на дискусията държавният глава е внесъл текст, който е обсъдил с председателя на Европейския съвет и с председателя на Европейската комисия, за премахването на всички текстове, които противоречат на принципите на единство и солидарност в ЕС. „Трябва да бъдем солидарни и да подкрепяме единството на съюза и като ценностна ориентация, и като реални действия, не само с думи. Единството означава компромиси и мисля, че България прави страшно много“, посочи президентът. „Българският потребител също прави компромиси. Както видяхте по отношение на храните с различен стандарт, да не кажа и на по-високи цени“, добави държавният глава.

Президентът отново подчерта, че ще настоява Кохезионната политика да бъде част от стратегическите документи на Европейския съюз и след 2020 г., за да може оттук-нататък тя да бъде част и от финансовата рамка на съюза.

Държавният глава припомни също така, че България е надежден пазител на външните граници на ЕС и прави всичко по силите си за тяхното опазване. „Заделяме големи средства като процент от нашия БВП, за да опазим тези граници, правим го в името на солидарността и това също трябва да бъде отчетено“, призова още Румен Радев.

В отговор на въпрос президентът беше категоричен, че със своята вътрешна политика и с действията си България трябва да се стреми да се утвърждава като достоен член на ЕС. „Получаваме много от ЕС и за последните десет години средствата от европейските фондове за страната ни формират 40% от общия размер на публичните инвестиции. Друг е въпросът как се изразходват тези инвестиции и вътре в България трябва да започне дебат за това“, призова държавният глава. Румен Радев подчерта също така, че до момента усвояването на европейските фондове не изпълнява своето предназначение за социална конвергенция и техният ефект върху жизнения стандарт на българите е само 0.8%.

Държавният глава призова за укрепване на върховенството на закона, за завършване на реформата в правосъдната ни система и за ефективна борба с корупцията при усвояването на средствата от европейските фондове.