София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Не стигат донорите на стволови клетки в България

Трансплантацията лекува ред ракови заболявания

7 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Днес в сградата на БЧК се проведе Кръгла маса по въпросите на донорството на стволови клетки в Република България, на която взе участие и заместник-министъра на здравеопазването Мирослав Ненков. Инициативата е на Националната публична донорна банка за стволови клетки и костен мозък в УМБАЛ „Александровска“, Изпълнителната агенция по трансплантация и Българския червен кръст, под патронажа на Министерството на здравеопазването.

На форума бяха дискутирани проблемни аспекти на донорството и възможните решения, както и въпроси, свързани с държавната политика в подкрепа на донорството.

Проф. Д-р Елисавета Наумова обясни, че двата основни компонента на банката за стволови клетки са българският регистър за донори на костен мозък и перисферни стволови клетки и публичната банка за стволови клетки от пъпна връв. И двата компонента са членове на световния регистър, което дава възможност на българските пациенти да бъде търсен и намерен донор от над 30 млн. донори от целия свят.

Проф. Наумова добави още, че тяхната идея е да осигурят условията и качеството за извършване на трансплантационната дейност, които да не отстъпват на останалите европейски страни, да улеснят достъпа на техните пациенти до това лечение на редица заболявния, и в същото време да спрат изтичането на финансов ресусрс извън страната. Идеята е тези средства да се инвестират в нашата страна, в специалзация на нашите лекари и за обезпечаване пододбряване и осъвраменяване на дейността и в нашата страна.

Донорството на тъкани и клетки и тяхното приложение при хората продължават да бъдат бързоразвиващи се звена в медицината. В световен мащаб потенциалните донори на стволови клетки са 30 милиона. В България техният брой е под 3000. От европейските страни най-много са хората, готови да дарят стволови клетки, в Германия – над 7 милиона. Над 200 000 са в Полша, а над 300 000 в Италия. Тончо това са и страните, откъдето най-често България получава материал за трансплантация на стволовите клетки.

Трансплантацията на стволови клетки е метод за лечение на ракови кръвни заболявания, първични имунни дефицити и ред други заболявания. Лечението е често животоспасяващо и при успех позволява на пациентите да се върнат към нормален живот. Източници на стволови клетки са костния мозък, периферната кръв и кръвта от пъпна връв