София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Недоносените бебета у нас са над 11%

Процентът нараства с всяка изминала година

5 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Наблюдава се тенденция в нарастването на броя на недоносените бебета в България. През изминалата 2017 г. процентът на преждевременно родените в страната е бил малко над 11%. През 2016г. този брой се е равнявал на 10 на сто от новородените. Нарастването се дължи на различни фактори, но най-честата от тях си остава неоткрити или нелекувани инфекции по време на бременността. 17 ноември е Световният ден на недоносените деца.

Средно около 10-15% от ражданията завършват преждевременно, както в България, така и в световен мащаб.

Според експерти българската жена предпочита да се информира и лекува чрез Интернет или да общува с други майки, отколкото да говори с лекар специалист.

Съветите на медицинските представители са майките да не задържат емоциите в себе си, защото тъкмо това може да доведе до недоносването.

За родените преди термина деца е нужно много голямо внимание, тъй като това може да предотврати и бъдещи усложнения в развитието на детето.