София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Недостиг в родната армия

Стъпка към повишаване на заплатите в армията

8 годиниОбщество 20 Боряна Райчева

Недостигът в армията е около 5000 бройки и за съжаление няма перспектива позициите скоро да бъдат попълнени. От една страна липсват средства, а от друга – мераклии да служат в армията.

Според полковник Радев проблемът с финансирането е, че въобще не се залага бюджет за кадри. По тази причина на практика не се и обявяват необходимите конкурси за заемане на вакантните военни длъжности. Припомняме, че на конкурса в Националната гвардейска част, където за 24 позиции се бяха явили едва 10 кандидати от столицата. Интересът на българите да застанат под пагон е все все по-малък.

Непривлекателността на военната служба е свързана с ниските възнаграждения. Благодарение на полковник Радев, който повдигна темата пред военния министър Николай Ненчев на последното заседание на Комисията по отбрана миналата седмица, от МО обещаха, че ще предприемат мерки. До момента няма резултат. Причината за това е, че трябва да се направят нови поправки в Закона за отбраната и въоръжените сили, които да се разгледат от МС. Мотивацията на служителите в армията е ключова. Тя задължително трябва да се поддържа паралелно с инвестициите в модернизацията, категоричен е полк. Радев.