София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Недоволство срещу бъдещ завод за горене на боклуци

„Евроком“ беше изгонен от мястото за строеж на обекта

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Заем в размер на 130 милиона лева за изграждането на завод за горене на боклуци в София  ще гласуват общинските съветници в четвъртък. Той ще се намира на площадка на „Топлофикация“.
 
Въпросният завод се очаква да бъде построен до края на 2018-та година, като се предполага, че ще се намира на територията на ТЕЦ София в столичния квартал „Орландовци“. Общата стойност на проекта е близо 260 милиона лева, като половината ще бъдат финансирани безвъзмездно от Европейската банка за развитие, а другата половина ще се получи чрез заем от същата кредитна институция. Проектът предизвика сериозно брожение в Столичния общински съвет като всички негови членове, с изключение на представителите на ГЕРБ се обявиха твърдо против. 
 
Освен това проблеми ще има и с извозването на боклука от завода, в който сега се събира до този, в който ще се гори, което ще се случва с камиони. Отново с такъв превоз пък  половината от оставащата пепел при горенето ще се кара в Германия, а другата ще се заравя тук в България. Всичко с цел да може боклукът да се използва на производство на по-евтин ток и топла вода.
 
Струва ли си обаче риска за околната среда? Такъв въпрос искат да поставят част от общинските съветници пред жителите на София чрез референдум, за който вече събират подписка. Сякаш, за да ги изпревари обаче общината внася за гласуване тегленето на заема.
 
Екипът ни реши да провери точното място, където този завод предстои да бъде изграден, с  цел зрителите да добият по-добра визуална представа. Опитът ни обаче срещна съпротива от страна на дирекция „Сигурност“, която ни забрани да снимаме отвън на улицата пред сграда, без да сме получили за това разрешение.
 
Действително в Постановление 108 на Министерски съвет от 2009-та година  ТЕЦ-овете са изброени като такива обекти, което води до формално нарушение, но според адвокат Михаил Екимджиев, с когото екипът ни се свърза за коментар и съвет. Подобни разпоредби влизат в противоречие с други закони.