София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Немски медии: България я чака един нов разпокъсан парламент

За четири години три пъти избори в най-бедната страна в ЕС

7 годиниИзбори 2017 3 Боряна Райчева

За трети път в рамките на само четири години в България беше избран нов парламент. Партията ГЕРБ спечели най-много гласове, последвана от социалистите на Корнелия Нинова, които събраха 28%, информира немското издание „Цайт“.

При гласуването Борисов каза, че той гласува за една стабилна, предсказуема и обединена България. Водачът на социалистите Корнелия Нинова се оплака, че в Европейския съюз България се третира като второкласен член. Тя се обяви против удължаване на санкциите на ЕС срещу Русия. Според нея, ако БСП беш спечелила изборите, това нямаше да се увеличи влиянието на Москва върху България.

На Борисов за трети път му предстои задачата да сформира правителство. Това ще се осъществи трудно, защото възможен партньор, разбира се и проблематичен, е съюзът на Обединените патриоти. Борисов се надява бързо да се сформира правителството, което да отговаря на очакванията на народа, коментира немският вестник.

Нинова поздрави Бойко Борисов и неговата партия за победата. Тя призна поражението си и едновременно съобши, че не желае да влиза в една коалиция с ГЕРБ. В случай че образуването на правителство се провали, би пробвала.

Третите парламентарни избори в рамките на четири години в най-бедната страна членка на ЕС се наложиха след оставката на министър-председателя Бойко Борисов през ноември 2016.

С оттеглянето си Борисов понесе последствията от неуспеха на кандидатката от ГЕРБ Цецка Цачева при президентските избори.

Сега се очертава отново един нов разпокъсан парламент. От януари 2017 управлява временното служебно правителство, назначено от новоизбрания президент ген. Румен Радев, пише още „Ди Цайт“.