София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Немският съд реши да екстрадира Пучдемон

Връщането обаче не е заради обвинението за бунт срещу властта В Испания

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Върховният съд на Германия  взе решение по-рано днес да екстрадира бившият президент на Каталуния  Карлес Пучдемон. Немските  магистрати отказаха обаче да го предадат на Испания по обвинението за бунт срещу властта. Екстрадицията е заради финансови злоупотреби.
 
Припомняме, в края на март тази година Пучдемон беше задържан в Германия, докато пресичаше границата на страната с Дания. Той  успя да напусне Финландия, въпреки опитите на властите там да го арестуват на основание на международната заповед за арест, която беше издадена спрямо него. Пучдемон се връщаше от Финландия към Белгия.
 
Германската прокуратура поиска той да бъде екстрадиран в Испания, където е издирван за бунт и злоупотреба с държавни средства за ролята му в кампанията за обявяване на Каталуния за независима държава, случила се в края на октомври 2017-та година.
 
“Позволено е екстрадирането по обвинения в злоупотреба с държавни средства, екстрадирането по обвинения в бунт не е позволено", обяви съдът.
През април и май  немската прокуратура съобщи за планове да екстрадира испанския политик. По-късно германски съд постанови освобождаването му под гаранция, след като реши, че екстрадирането му по обвинения в бунт не е възможно.
 
Близки на Пучдемон обявиха, че днешното решение от части е победа за него, но все пак той ще обжалва екстрадицията.