София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ненчев: Бойкотът на пилотите е пълзящ държавен преврат

Все още няма диалог между летците и ръководството на МО

6 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Вчера пилотите от авиобаза „Граф Игнатиево”, отказаха да излетят на тренировъчни полети. Все още пряк диалог между летците и политическото ръководство на Министерството на отбраната няма. Командващият на базата Иван Лалов беше привикан на среща в София, след която вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че армията „не е детска градина”.

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев вижда елемент на организация в действиятa около авиобаза Граф Игнатиево. „Ситуацията прилича на пуч, на пълзящ държавен преврат, опит за дестабилизация на държавата и на правителството, опит за извиване на ръце. Виждам елемент на организация, който на този етап изглежда: направете всичко възможно, дайте ни „Грипен”, каза пред бТВ Ненчев.

Според него е заблуда обяснението за неразположението на пилотите. "Как си представяме в един ден 6-10 души да не се чувстват добре", пита Ненчев.

Той подчерта, че ВВС са останали без изтребители заради забавянето на процедурата по закупуване на нов самолет – купуването на 10 двигателя за МиГ-29 от Русия трябвало да обезпечи преходния период: „По онова време не съм имал никакво съмнение, че ще сключим договор в края на 2016 г. за новите изтребители. Ако бяхме подписали, след година и половина – две щяхме да получим първите самолети”.

„Не смятам, че това е бойкот, моето мнение е, че това е начин да се алармира, да се поставят едни проблеми, които пряко касаят военната авиация”, коментира на свой ред бившият военен летец и авиоинструктор о.р. майор Станислав Пешев.

По негово мнение не може да се говори за провокация от човек или институция, провокацията дошла от ситуация. Основен проблем била липсата на техника. Не е приемливо да се изпълняват полети с висок риск, обясни Петев и изтъкна скорошния инцидент с военноморската авиация.