София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ненчев: Думата флотилия не е използвана, ставаше дума за учения

Военният министър отрече да е поемал ангажимент към Румъния

8 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

След като в рамките на часове беше под въпрос дали сме обещали на Румъния и Турция да участваме в обща флотилия срещу Русия, президент, премиер и ресорен министър се събраха на извънредна среща за да се обединят под една позиция, разбунила духовете около подклаждане на военен конфликт с Москва.
Николай Ненчев заяви, че сме станали свидетели на тежка пропагандна война с елементи на хибридни атаки. В студиото на Нова ТВ отрече да е поемал ангажименти като министър от страна на България към Румъния. Изказването му идва по повод думите на Борисов, че ако някой от неговите министри обещае нещо, без да го е съгласувал, ще си има проблеми. Ненчев беше категоричен, че думата флотилия не е използвана в разговорите с Букурещ, а е ставало въпрос за съвместни учения на НАТО по Черно море с цел координация между България, Румъния и Турция.
Все още от Анкара няма официална позиция по въпроса с реадмисията на мигранти – проблем, потвърден от премиера вчера. Не е ясно какво ще се случи ако южната ни съседка откаже да приеме бежанци, преминали на наши територии, което е част от писмена договорка между двете страни.