Гледай
на живо

Ненчев: Обвиниха ме, защото защитих държавен интерес

По думите му прокуратурата краде пред очите на всички

Върховният касационен съд (ВКС) оправда бившия министър на отбраната Николай Ненчев по делото за „Интендантско обслужване”, по което той е обвинен, че е сключил неизгоден договор за изработка на армейските униформи.

„Интендантско обслужване“ е дружество на Министерство на отбраната, което 66 години шие униформите. Как е възможно поръчката да спечели едно частно дружество, което е извън Министерство на отбраната? След това частното дружество възлага на „Интендантско обслужване“ поръчката за униформите. Ако не бяхме взели поръчката, аз трябваше да обявя дружеството в ликвидация“, това разказа пред „ЕвроДикоф“ на телевизия „Евроком“ бившият военен министър Николай Ненчев и подчерта, че е бил обвиняем за това, че е спасил дружество на Министерство на отбраната от фалит, за това, че не е изхвърлил на улицата редица хора, за това, че е осигурил на българските военнослужещи качествено облекло.

След обявяването на класирането първата фирма се откзава да изпълнява обществената поръчка и въпреки това 2 години след това прокуратурата повдига обвинение. „Това е абсурд. Всеки, който се опита да защити публичния интерес, държавния интерес, ще бъде изправен пред това“, заяви Ненчев.

Според него всичките му проблеми са дошли от момента, в който е обявил, че ще предаде досиетата на Държавна сигурност.

Той посочи, че 10 години е бил постоянно по разпити заради обвиненията на прокуратурата, която бившият министър определи така: „Това са национални предатели, затова държавата е в такова положение. Крадат пред очите на всички. Ако някой не споделя това, което правят, ако не им подава, му повдигат обвинение, затова няма пари за здравеопазване. Това се случва в тази държава. Целта беше да бъда сплашен. Вероятно, ако бях приел известни условия, това обвинение щеше да бъде оттеглено още в началото“.

На 9 май е следващото му заседание по делото за ремонта на МиГ-овете.