София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ненчев: Обвиниха ме, защото защитих държавен интерес

По думите му прокуратурата краде пред очите на всички

6 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Върховният касационен съд (ВКС) оправда бившия министър на отбраната Николай Ненчев по делото за „Интендантско обслужване”, по което той е обвинен, че е сключил неизгоден договор за изработка на армейските униформи.

„Интендантско обслужване“ е дружество на Министерство на отбраната, което 66 години шие униформите. Как е възможно поръчката да спечели едно частно дружество, което е извън Министерство на отбраната? След това частното дружество възлага на „Интендантско обслужване“ поръчката за униформите. Ако не бяхме взели поръчката, аз трябваше да обявя дружеството в ликвидация“, това разказа пред „ЕвроДикоф“ на телевизия „Евроком“ бившият военен министър Николай Ненчев и подчерта, че е бил обвиняем за това, че е спасил дружество на Министерство на отбраната от фалит, за това, че не е изхвърлил на улицата редица хора, за това, че е осигурил на българските военнослужещи качествено облекло.

След обявяването на класирането първата фирма се откзава да изпълнява обществената поръчка и въпреки това 2 години след това прокуратурата повдига обвинение. „Това е абсурд. Всеки, който се опита да защити публичния интерес, държавния интерес, ще бъде изправен пред това“, заяви Ненчев.

Според него всичките му проблеми са дошли от момента, в който е обявил, че ще предаде досиетата на Държавна сигурност.

Той посочи, че 10 години е бил постоянно по разпити заради обвиненията на прокуратурата, която бившият министър определи така: „Това са национални предатели, затова държавата е в такова положение. Крадат пред очите на всички. Ако някой не споделя това, което правят, ако не им подава, му повдигат обвинение, затова няма пари за здравеопазване. Това се случва в тази държава. Целта беше да бъда сплашен. Вероятно, ако бях приел известни условия, това обвинение щеше да бъде оттеглено още в началото“.

На 9 май е следващото му заседание по делото за ремонта на МиГ-овете.