София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нено Димов: Основен замърсител на въздуха е битовото отопление

Промяната на уредите за отопление е една от мерките срещу мръсния въздух

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Битовото отопление замърсява въздуха 9 пъти повече от автомобилния транспорт и именно към него основно са насочени мерките за подобряване качеството на въздуха. Това каза в пред БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов, като цитира доклада на Световната банка. Той добави и че ще се забрани продажбата на некачествени въглища от догодина.

По думите му подмяна на уредите за отопление с алтернативен начин на отопление е един от методите, заложен в програмата за качестовото на въздуха. Изследването е насочено към местната власт, т.е. как ограниченият ресурс да се инвестира с максимален ефект.

Димов обясни, че идеята е да не бъдат допускани определени въглища и брикети, които замърсяват силно въздуха.

„Нискокачествените въглища и брикети трябва да не може да бъдат купувани, цената на тон ще се увеличи, но не и на килокалории, те са по-ефективни при отоплението висококачествените въглища“, обясни министърът и посочи, че за целта ще бъдат изисквани сертификати от производителите и при съмнение ще им се правят анализи в лаборатория, която ще е държавна.

Освен това държавата смята да затегне и допускането до пазара на по-неефктивни уреди за отопление на ток.

По въпроса за вноса на стари автомобили, Димов посочи, че вносът на стари автомобили не може да бъде забранен заради евроизискванията за свободно движение на стоки, но може да бъдат увеличени данъците им.

По думите му два пъти повече са закупените електромобили у нас, но отново остават много малко. „Има нулева такса за тях, има проект за изграждане на инфраструктура за зареждане на електромобили, тя постепенно ще се изгради. Трябва да има ток, а за да има, трябва да развиваме енергетиката, не може да разчитаме само на възобновяеми електронни източници“, посочи министърът на околната среда и водите.

Нено Димов коментира и съоръженията в природен парк „Витоша“, които са много стари и е необходима подмяната им. „Невъзможно е застрояването или подмяната на съоръженията на парк "Витоша", понеже планът не позволява на този етап, но лифтът е много стар, 56-а година е той и трябва да може да бъде разрешено и ако бъде - хем да запазим природата, хем софиянци да могат да карат ски с модерни съоръжения“, обясни министърът.