София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нено Димов: Строителството на АЕЦ "Белене" не е опасно

Спазено е международното законодателство

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

От екологична гледна точка строителството на АЕЦ "Белене" не е опасно, заяви тази сутрин в студиото на „Здравей, България” министърът на околната среда и водите Нено Димов.
По негови думи има оценка за въздействието върху околната среда относно проекта за АЕЦ "Белене". Изцяло е спазено международното законодателство, включително българското. Налични са всички документи от екологична гледна точка, а процедурата е напълно спазена. Относно мястото, където ще бъдат съхранявани отпадъците, по думите му, това е въпрос, който е от компетенциите на Министерството на енергетиката.

„Щом има действаща оценка за въздействието, това означава, че от екологична гледна точка не е опасно да се построи АЕЦ „Белене”, заяви Димов.

Друга тема, която засегна министърът на околната среда и водите е увеличението на екотаксите за дизеловите автомобили над 10 години.

„Промяната, която се прави, е новите автомобили да бъдат с намалена екотакса. Електромобилитие няма да плащат. За по-старите ще има увеличение, като то е в рамките на около 15%. Това е една от множеството мерки, които трябва да се предприемат в тази посока”, уточни екоминистърът