Гледай
на живо

Нено Димов: Теч на мазут край Созопол няма

Другата седмица започва източването на горивото от потъналия кораб

Течът на мазут край Созопол продължава и сме изправени пред национално бедствие. За това алармира водолазът и журналист Михаил Заимов. В същото време министърът на околната среда и водите Нено Димов опроверга твърдението му и подчерта, че пробойните в кораба са запушени и теч няма. „Това, което трябва да се разпознава като разлив не съществува към момента. Това се виджа от европейския сателит, които следи дали има разлив.  Аз също видях с очите си тези малки 20-25 см. петна по пвърхността. Не може да говорим за екологична катастрофа“, каза пред бТВ министър Нено Димов.

Той обяви, че следващата седмица трябва започне акцията по изпомпването на мазут от потъналия кораб „Мопанг“.  „В самото пристанище на Созопол има разположен катамаран с шест котви, които ще бъдат поставени щом позволят метеорлогичните условия“, обясни министърът.

По думите му акцията по източване на горивото ще струва поне 2,5 млн. лева. „Все още не е ясно дали тези пари ще бъдат достатъчни, защото досега не е провеждана такава операция у нас“, каза Димов.

Той посочи, че са направени  проверки по всичик плажове по южното черноморие и на плаж „Корал“ е установено наличие на мазут и са предадени предписания на кмета на общината.

Министърът на околната среда и водите коментира и ситуацията с пречиствателната станция на Златни пясъци. „Всъщност тя не е преляла, а нивото е повишено, има риск от преливане. Вчера проведохме среща за ситуацията, направени са проби на изхода на пречиствателната станция за качеството на водите. Към този момент няма изтичане на непречистена вода към морето и плажа“, увери Нено Димов.