София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нено Димов: Втори лифт на Банско ще опази въздуха чист

Природозащитниците отново протестират

6 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

 „Втори кабинков лифт би спестил много от колите, които се качват на ски в Банско, би опазил чист въздуха.Разбира  се, че искам да се развива екологичен транспорт в гората“, това каза пред  Нова телевизия министърът на околната среда и водите Нено Димов.  Той подчерта, че ако искаме да правим хубав зимен туризъм, трябва да правим развит курорт, за да има привлекателна за туристите дестинация.

Припомняме, че на вчерашното правителствено заседание кабинетът реши, че ще бъде строен втори кабинков лифт в Банско. 

„Нито аз, нито правителството сме на нечия страна – ние търсим баланс между опазване на околната среда и икономическото развитие. Само баланса е това, което постигнахме с вчерашното решение“, категоричен бе министърът. Той обясни, че когато вече се появи инвестиционно намерение, то трябва да мине през всички екологични оценки.  „Сега инвестиционно намерение няма, има само план“, допълни Нено Димов и посочи, че е чул коментари, че концесионерът в Банско има наличен идеен проект за строеж на втория лифт. По думите на министъра, обаче, не може да се определи след колко време проектът може да бъде реализиран.

На въпрос дали е вярно твърдението, че е допусната сеч и строителство на 48 % от територита на парк Пирин, Димов бе категоричен, че това е изключително невярно, защото цялата ски зона е 2% от територията на Парк Пирин.

Относно протестите и това дали те ще продължат, министърът на околната среда заяви, че Зелените си имат своите крайности, имат своите виждания, „ние не може да постигнем консеснсус“.  „Протестите са елемент на демокрацията и е нормално човек да протестира. Не може да направим доволни всички, но трябва да има движение напред. На опашките на Банско имаше 3000 души и ние трябва да мислим за икономическо решение на проблема“, посочи Нено Димов.

Днес се очаква природозащитниците отоново да протестират. Вчера блокираха столичния Орлов мост. Според тях промяната в плана за управление на Национален парк Пирин дава възможност за изсичането на вековни гори и унищожаване на защитената територия и настояват за екологична оценка на промяната в плана.