София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Необходим е нов Наказателен кодекс

Сега действащият вече е остарял, коментира адвокат

7 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Необходим е изцяло нов Наказателен кодекс, тъй като сега действащият вече е остарял. Много честата смяна на правителства е причина за забавянето на съдебната реформа. Това коментира в предаването „С други думи“ по телевизия Евроком адвокат Людмил Рангелов.

Според него статистиката, която МВР подаде към в-к „Сега“ за лицата, които са осъдени, но не са влезли в затвора е доста завишена. Става въпрос за 841 души през последните две години. Адвокат Рангелов обясни, че може би голяма част от тези хора са маргинални типове, които лесно биха могли да бъдат задържани от полицията или от съдебната охрана, тъй като повечето от тях се намират на територията на страната.

Преди няколко години имаше сериозна дискусия за това – кога на осъдените лица да се отнемат документите за самоличност. Едно от предложенията беше, те да остават без лични карти, а вместо тях да получават свидетелство. Мярката остана само предложение. Същото се оказа и при гривните, които трябваше да се поставят на лицата с наложена мярка за неотклонение – домашен арест. Те все още не се прилагат ефективно, защото все още се разработват. „Нямам мой клиент, който да търпи мярка за неотклонение домашен арест с гривна“, подчерта адвокат Рангелов. За ефективното им прилагане е необходим, както специален софтуер, така и допълнителен персонал, защото този контрол ще се осъществява от МВР или от съдебна охрана.

Също така ще трябват и сериозни инвестиции за обучение на служители и за технически средства. Мярката с гривните за домашен арест също се придвиждаше в новия проект на Наказателен кодекс, който 43-тото Народно събрание не успя да приеме, заради предсрочното си разпускане.

По отношение на 7-дневния срок между постановяването на присъдата и изпълнението й, адвокат Людмил Рангелов каза, че след бягството в чужбина на братя Галеви, Върховният касационен съд е излязъл с тълкувателно решение, което казва, че ако едно лице е осъдено ефективно на лишаване от свобода, това не е задължителна предпоставка то да бъде задържано под стража. Мотивът е, че ако осъдения е имал коректно поведение по време на процеса – винаги се е явявал, винаги е бил намиран на адреса, на който е обявил, че живее, то няма причина да се промени мярката му за неотклонение.