София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

НЕОЧАКВАНО: Прехвърлиха Мария Бутина в друг американски затвор

Руското посолство обвинява властите в САЩ в нарушаване на човешките права

5 годиниПравосъдие 7 Боряна Райчева

Руски дипломати спешно посетиха арестуваната в САЩ руска гражданка Мария Бутина, след като разбраха, че е прехвърлена в затвора в Александрия, Вирджиния. Това се съобщават във Facebook  от Посолството на Руската федерация в Съединените щати.

Мария Бутина бе арестувана във Вашингтон и обвинена в опит да повлияе на американски граждани и политически в полза на Русия. 29-годишната Мария Бутина работела по инструкции от високопоставен служител в руското правителство, на когото са наложени санкции от американското министерство на финансите, съобщи министерството на правосъдието на САЩ.

От дипломатическата мисия  потвърждават, че руската жена, след един месец в затвора във Вашингтон, "без предупреждение" в петък е преместена в затвора в Александрия. "Руските дипломати спешно посетиха нашия сънародник в новия затвор и ние ще продължим да търсим начин за освобождаването на Мария", отбелязват от посолството.

Дипломатите посочват, че ситуацията на "Бутина" продължава да се влошава. "Очевидно е, че Мария се опитва да се справи с допълнителното унижение и психологически натиск", подчертаватот руското посолството.

"Престоят в затвора столичния затвор приключи с  унизително претърсване с пълно разсъбличане", казаха дипломатите. Те отбелязаха, че руската жена е била "заключена в окови" и не й е казано къде я водят. На Бутина са взети  „всички неща, включително книги, кърпи, маратонки, хигиенни предмети."

"Тя прекара следващите 12 часа в карантинна камера без храна, с включени светлини и почти без сън", заявиха посолството. В новия затвор Бутина  "ще бъде заключена в самостоятелна килия".

"Очакваме решително осъждане на действията на американските власти от организациите за защита на правата на човека. Необходимо е да се спре това беззаконие ", посочи руското посолството в изявление.

От мисията на Русия в САЩ смятат, че Бутина "е обречена на мъчения още преди решението на съда". "Човек остава с впечатлението, че оттеглянето на САЩ от Съвета на ООН по правата на човека е свързано с намерението на американските власти да си развържат ръцете за такива провокации", се казва в изявлението.

За прехвърлянето на Бутина в александрийския затвор съобщи по-рано и нейният адвокат  Робърт Дрискол, който обаче не е получил обяснение и уведомление от властите на САЩ за намеренията им по прехвърлянето на руската гражданка.