София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Неправителствени организации борят корупцията

21 организации се обединяват за промени в съдебната система

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Двадесет и една организации декларираха решимостта си да се изправят срещу корупцията в съдебната система и в държава. Над 300 независими експерти, във всички сфери на дейност, ще вземат участие в обединението, като всяка от формациите ще разполага с един глас.

Част от присъстващите споделиха за личните си битки с институциите и за трудностите, през които са преминали в стремежа си да постигнат справедливост.

Сред знаковите случаи, за които беше разказано, е и този за съдебната битка на гражданин срещу БНБ, по повод отказано му извлечение от личната му сметка от старана на друга банка.

Организаторите обявиха и намерението си да внесат в правната комисия на Народното събрание предложения за изменения в Закона за съдебната власт. Те насочиха вниманието не толкова върху неуредиците в гражданското съдопроизводство, колкто върху лошите съдийски решения, които по думите им са показателни за нивото на корупция в правораздавателната система.