Гледай
на живо

Неучебен ден в осем области на страната

Днешният ден е неучебен и в училищата в Столична община

Днешният ден е неучебен в осем области на страната. Затворени остават училищата в областите Бургас, Ямбол, Стара Загора, Русе, Монтана, Пазарджик, Перник и София-град.

В над 70% от училищата на територията на Столична община все още цялостно или частично не е постигната необходимата температура за провеждане на учебни занятия. Ето защо днес денят е неучебен, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в своя профил във Фейсбук.

В голяма част от училищата на по-високите етажи и в северните или северозападните крила от сградите температурите са под нормите. Според изискванията на Столичната здравна инспекция за провеждане на учебен процес в училищата е нужно температурата в стаите да бъде над 18 градуса.

Замерванията продължават и очакванията са до четвъртък нужните температури да бъдат постигнати.

12 януари четвъртък ще е учебен ден, като в правомощията на директорите е да вземат решения за режима на работа в конкретното училище.

Проблемът със затоплянето на стаите идва от това, че по време на ваканцията отоплението е било намалено до минимум и отнема повече време температурата да бъде възстановена.

Съжалявам за неудобството за родителите, но здравето на децата е на първо място. При тази ситуация, при липсата на цялостно решение, рискуваме в утрешния ден след като децата отидат на училище, малко след това да бъдат освободени от занятия, което би създало допълнителни затруднения, допълни още столичният кмет.

Класните и контролните работи са неизбежни, затова използвайте свободните дни да се подготвите добре за тях, призова учениците Йорданка Фандъкова.