София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Неутрализиран е кюрдски канал за мигранти през България

Те ги прекарвали към Западна Европа

6 годиниПравосъдие 7 Боряна Райчева

Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу седем участници в организирана престъпна група за превеждане на мигранти през територията на България, съобщиха от Апелативна специализирана прокуратура.

При специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в София са задържани шестима от тях. Един от заподозрените се укрива и е обявен за общодържавно издирване.

Групата е била организирана и водена от кюрди (трима от които са сред обвинените) и е превеждала през българската територия кюрди от Ирак, Иран и Сирия по посока Сърбия или Румъния.  Крайната дестинацията на канала са били страни от Западна Европа. Мигрантите пристигали от Турция нелегално през зелена граница или в тайници на международни автобуси и камиони. На уречени места участници в групата ги посрещали с автомобили, а след това ги откарвали в София.

Към Сърбия или Румъния мигрантите били транспортирани на малки групи, където ги поемали местни каналджии.

Специализираният наказателен съд уважи искането на прокуратурата за налагане на мярка „Задържане под стража“ и за четиримата. На другите двама обвинени са наложени парични гаранции.