София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Миньорите от „Бабино“ продължават стачката

Над 100 души остават под земята

8 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Над 100 миньори от рудник "Бабино" остават да стачкуват под земята, останалите им колеги протестират пред входа на рудника. Те се заканват, че протестът им ще продължи, докато не получат всичките си заплати и ваучери за храна. В сряда предприятието им изплати ваучерите за месец март.

Според ръководството рудникът не е ефективен и заложените икономически показатели не се изпълняват. При заложени по план 18 000 тона въглища за август, са добити само 3 271 тона. За издръжката на мината са необходими над 1 милион лева месечно, от тях – над половин милион за заплати.

В сряда министърката на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че фирмата собственик е оттеглила писмото, с което уведомява министерството, че ще закрие рудника, а колежката ѝ от социалното министерство Зорница Русинова съобщи, че в предприятието са констатирани множество нарушения на Кодекса на труда и са съставени актове.

Държавата обаче не може да се намесва в отношенията между ръководството и работниците, категорични бяха и двете министърки.