София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

НФСБ защити Валери Симеонов

Изказването му срещу майките предизвика искания от народа за оставка му

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Партията на Валери Симеонов НФСБ застана зад него и го подкрепи, след скандалното му изказване за майките на деца с увреждания.

От партията обявиха, че НФСБ не поставя под въпрос болката на всички майки на деца със специални потребности или съдбата на всички хора с увреждания в България. Лидерът на НФСБ също не е поставял под съмнение здравния статус на безспорно болните деца, но с израза „уж“ се е възмутил от недопустимия стремеж на някои майки-лидери на протеста и председатели на опозиционни партии да използват нещастието на тези деца за комерсиални и политически цели.

От партията допълват, че злоупотребата с нещастието на децата с увреждания е недопустима и призовават децата да не бъдат използвани за полити-чески цели.

НФСБ заявиха, цитирам:

Проведената лъжлива медийна кампания, ваденето на думи от контекста, безсрамното яхване на проблема с тежки случаи на деца с увреждания от опозицията начело с БСП е позор за парламентаризма и политическия живот в България.

Припомняме ви, че вицепремиерът Валери Симеонов направи изключително грозно изказване по адрес на майките на деца с увреждания. Това стана след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, преди дни, на което бе разгледан Законът за хората с увреждания. Той нарече майките кресливи жени, които спекулират с децата си, манипулирайки обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тея УЖ болни деца, без грам майчинско чувство.

Изказването му предизвика искания за неговата оставка.

Премиерът Бойко Борисов се извини за изказването, но не поиска оставката на Симеонов, а вицепремиерът Валери Симеонов заяви в социалната мрежа Facebook, че изказването му било извадено от контекста.

„ Маските паднаха, в общ хор реват БСП, АТАКА, някои лидери на протеста на майките и всякакви политически маргинали. А на всички превъзбудени по темата, искам да кажа, че в семейството си имам човек с тежка инвалидност, за когото полагам грижи, но когото никога няма да изкарам на показ, за да постигна политическа цел (сваляне на правителството). Знам, че истината боли, но не се отказвам от нито една своя дума.