Гледай
на живо

Няколко чужди фирми имат интерес към „Дунав мост 3“

На 29 юни Нанков се среща с румънския си колега

Има проявен инвеститорски интерес от няколко чуждестранни фирми към проекта за Дунав мост 3 при Силистра - Кълъраш. Това каза в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Министърът посочи, че основният проблем пред строителството на подобни съоръжения е осигуряването на финансиране за изграждането им и състоянието на довеждащата инфраструктура . По думите на Нанков финансиране на проекта може да се търсят само чрез частни стратегически инвеститори чрез публично-частно партньорство. 

Българската и румънската общини работят активно за новото мостово съоръжение, което е включено в градоустройствения план на Силистра.

На 29 юни в България ще пристигне румънският колега на министър Нанков и тогава се очаква да бъдат подновени разговорите по тази и други теми, като сред детайлите в разговорите ще е и създаването на българо-румънска проектна компания по аналогия с проекта за Дунав мост 2.

Тогава ще се разгледат и заявените намерения от международни финансови институции и компании за реализирането на проекта, допълни министърът и отбеляза, че анализ на трафиците доказва жизнеспособността и икономическата обосновка на проекта и от гледна точка на бъдещото му концесиониране.