София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Няма да има намаляване в парите за висше образование

Кунева: Орязваме нереализируемите специалности

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Стартират реформата във висшето образование. Това стана ясно от думите на просветният министър Меглена Кунева след провелото се правителствено заседание днес.
Основната идея според нея е образователният пазар и пазарът на труда да бъдат свързани помежду си, тъй като към момента има специалности, които са търсени от кандидат-студентите, но на практика не се реализират. Такъв пример Кунева даде с икономическите специалности и туризма.
"От тази година делът на качеството, който се отразява на субсидията ще бъде не както досега 12%, а 25%. През 2020 година качеството като тежест на критериите ще достигне 60%", обясни вицепремиерът. "Целта е да се ограничи разрастването на неефективните професионални направления – да речем икономика и управление, които произвеждат безработни висшисти и се стимулират тези, които се търсят и, от които пазара има нужда – инженери Ай Ти специалисти, аграрни специалисти и педагози""С предложения акт се ограничава финансиране на определени професионални направления, в които дадено висше училище не се конкурира успешно с останалите. Например в един от университетите има 26 професионални направления, те са с различна степен на реализация – 2-3 от тях са както трябва, а останалите губят времето и на студентите и това на практика е наливане на вода в пясъка", допълни още Кунева.
Така се е стигнало до разделяне на специалностите в 4 категории – свръхприоритетни като ай ти сектора и математиката, техническите и инженерни науки, педагози, аграрни специалисти и военно дело. Нато недостатъчно ефективни са определяни икономическите специалности и управлението.
"Намаление на парите за висше образоване няма да има. Напротив – това, което сме предвидили в Ай Ти сектора е студенти, които са издържали изпита и са записани над броя, които е в момента в университетите да има увеличаване по 2 000 лева за студент. По този начин ще стимулираме качественото образование.", категоричен беше просветният министър.