София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Няма да има правителство на реформаторите

Отива се на предсрочни избори

7 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Опитите за съставяне на правителство с мандат на Реформаторския блок се провалиха. Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че не е постигнато принципно съгласие за кабинет в рамките на 43-ото Народно събрание и че се отива към предсрочни избори.

Водихме разговори в продължение на около пет дни, за да намерим пресечните точки. Никога властта не е била самоцел за нас и сме залагали на принципно съгласие по между си, подчерта Цветанов.

Председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски също призна, че няма съгласие за правителство, но отбеляза, че са били положени всички усилия.

Всеки имаше своите теми, по които искаше да постигне златно сечение, но това не се получи. Нашите теми бяха съдебна реформа и антикорупционния закон.

Надяваме се в следващия парламент да има достатъчно допирни точки между ГЕРБ, между Реформаторския блок и Патриотичния фронт, за да продължим с реформите.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов пък каза, че въпреки всичко е доволен от резултата и се надява, че поставените от фронта теми ще влязат в следващия парламент. Нашите приоритети бяха пенсиите, борбата с престъпността, мигрантския поток, реформите в енергетиката и икономиката.

И тримата представители от управляващото мнозинство заявиха, че ще се съобразят с обществените нагласи, които клонят към предсрочни избори. От тук нататък следват конституционни процедури, които ще бъдат определени от президента.