София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Няма да се удължава изборният ден до 21:00 часа, съобщи ЦИК

Ако има чакащи пред секциите след 20:00, те ще могат да гласуват

7 годиниИЗБОРИ 2016 2 Боряна Райчева

Няма да се удължава изборният ден след 21:00 часа, съобщиха от Централната избирателна комисия.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни, че по закон изборният ден приключва в 20:00 часа, но ако пред секциите има чакащи избиратели, ще им бъдат събрани личните документи, за да могат все пак да дадат гласа си.

Предложението за удължаване на изборния ден и след 21.00 ч. беше направено от член на комисията, но то не е било възприето и не е било подкрепено от останалите членове на Централната избирателна комисия. До предложението се стигна след като пред много от секциите в страната имаше образувани опашки.

По отношение на постъпилите сигнали, по голямата част от тях са свързани с работата и действията на секционните избирателни комисии. Наложи се ЦИК да дава допълнителни указания, както и да повтаря неща, записани в методическите указания за СИК, като такива от рода например, че когато избирателят влезе в изборното помещение, трябва да бъде проверен в двата списъка за гласуване, и в изборите и в референдума, да му бъдат предоставени по една бюлетина за всяко гласуване и заедно с двете бюлетини да влезе в кабината за гласуване. Не бива там, където има повече от една кабина за гласуване избирателите да бъдат подреждани, в едната кабина да гласуват за изборите, а в другата за националния референдум, посочи Александър Андреев.

Има сигнали за неоткъснати отрязъци на бюлетините, които ще се смятат за действителни, грешките са на секционните избирателни комисии.

Над 40 жалби и сигнали по телефон и мейл са разгледани до момента от ЦИК, като основаната част от жалбите се отнасят до организацията на работата на СИК и за нарушения по отношение упражняване правото на вот. Има сигнали за незаконна агитация, за разделяне на кабините за гласуване за двата избора, както и за това, че не се информират гражданите за правото да гласуват на референдума, добави още Андреев.