София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НЯМА ДА ВДИГАТ ДАНЪЦИТЕ И ТАКСИТЕ В СОФИЯ

НОВИЯТ БЮДЖЕТ ПРЕДВИЖДА НОВИ МЕТРОСТАНЦИИ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Няма да бъдат увеличавани местните данъци и такси. Това е част от бюджета на София за 2015 година, който ще бъде гласуван от Столичен общински съвет днес. Столицата ще разполага с близо 1 милиард и 500 милиона лева за тази година, а капиталовата програма е малко над 705 млн. лева.

През есента се очаква да приключи работата и на един от най-дългоочакваните проекти - заводът за отпадъци, който беше ибещан още от Бойко Борисов, когато беше кмет. Строителството върви план и се очаква през септември-октомври догодина да заработи. Нов приоритет за града е подмяната на осветлението, но не само в центъра, а и в кварталите на града. Предстои ремонт на Западния парк и след това и на Северния парк. В капиталовата програма са включени новите метростанции в "Дружба" и до летище "София", също и до Бизнес парка в "Младост", които ще бъдат готови през април. До средата на следващата година продължава работата на новата станция до кв. "Хладилника". Общината ще бъде готова да започне работа и по третия метродиаметър, като общинарите очакват финансиране от европейската програма "Транспорт" в новия програмен период. Продължава и обновяването на транспортният парк на градския транспорт. Общината ще кандидатства за финансиране на покупката на още 110 единични автобуса и 5 нови трамвая.