София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Няма доказателства Виктория да е убита заради работа й

Разследващите обаче работят по всички възможни версии

5 годиниКрими 5 Боряна Райчева

Не е изключена нито една от възможните версии  за убийството на Виктория Маринова – разследват се и спонтанно, и поръчано нападение, както и такова, свързано с професионалната дейност на журналистката. Последната хипотеза, обаче към момента не намира каквато и да е опора в доказателствата по делото, обясни пред Нова телевизия главният прокурор Сотир Цацаров и подчерта, че към момента разследващите работят основно по версията за спонтанно нападение.

Заподозреният за убийството Северин Красимиров, който бе задържан и разпитан в Германия, разказа пред германските власти за извършеното деяние. Според Цацаров обаче тези обяснения  не кореспондират със събраните доказателства.  „При разпита си пред германските власти Северин описва убийството по-скоро фрагментрано и отказва да говори каквото и да е по сексуалното посегателство“, обясни главният прокурор и посочи, че към момента няма доказателства, които да сочат предизвикване от страна на жертвата. „Става дума за грубо, брутално нападение, очевидно под остатъчното влияние на алкохол, а може би и наркотични вещества, чиято основна цел е била сексуално посегателство“, посочи Цацаров.

Той обясни че на този етап няма данни за някакво умствено заболяване на Северин, което може да се съди и от последващото му поведение – опит за прикриване на следите и напускане на страната. На въпрос дали Северин е имал евентуален съучастник, Цацаров посочи, че това ще покажат доказателствата по делото, но и тази версия не е изключена от разследващите органи.

Главният прокурор разкри интересна подробност от разследването още в начален етап, когато е липсвала достатъчно информация за извършителя. Тогава експерти от Института по криминалистика към МВР са изготвили психопрофил, който, по думите на Цацаров, отговаря на 90% на личността и мотивите на извършителя. „Второ, освен това, той е и едно свидетелство за доста добра професионална работа", каза още Сотир Цацаров.

Той подчерта, че въпреки отричането на Северин да е имал каквото и да било сексуално съприкосновение с жертвата, разследващите имат безспорни доказателства за това, тъй като са иззели от дома му бельо, панталон, по които е имало кървави и други следи, чийто ДНК профил съвпада с ДНК профила на жертвата. Отделно – по тялото не жертвата е имало биологични следи, които съвпадат с ДНК профила на извършителя.

Във връзка с коментарите от медии и представители на европейски институции Сотир Цацаров заяви, че е бил задействан „преднамерен сценарий, който целеше да покаже, че в България убиват журналисти заради тяхната разследваща дейност”. Той бе категоричен, че бързото разкриване на случая няма никаква връзка с международния натиск върху страната ни по случая с убийството, а е въпрос на професионално свършена работа.

За проверката на строителната компания "Джи Пи Груп" Сотир Цацаров обясни, че е образувано  досъдебно производство за пране на пари, в рамките на което е наложен запор на превод за 14 млн евро от физическо лице.