София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НЯМА КЛЕТКА НА „ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА“ В ПАЗАРДЖИК

СЕДЕМ ДУШИ СА С ОБВИНЕНИЯ СЛЕД АКЦИЯТА НА ДАНС

9 годиниКрими 20 Боряна Райчева

Квартал Изток в Пазарджик не е клетка на радикалната групировка Ислямска държава, но можеше да бъде. Това заяви шефът на ДАНС Владимир Писанчев по повод акцията в ромската махала.

ДАНС няма информация да са подготвяни младежи за джихадистки лагери, нито данни за участие на българи, които да се сражават в Ислямска държава. Не е засечено и финансиране от групировката. Акцията е била планирана за началото на декември, но е имало изтичане на информация и е трябвало да се действа преждевременно.

Задържани са седем души, които са с мярка неотклонение задържане под стража и вече имат повдигнати по три обвинения. От иззетите материали, става ясно, че Ислямска държава има за цел да започне джихад, за да установи световен халифат. На една от снимките, качени в социалната мрежа от ислямистите от Пазарджик, се вижда картата на България и черното знаме на Ислямска държава. Пояснението е, че нашата страна ще бъде първата покорена на Балканския полуостров. Крайната цел е целия свят – през 2020 година.

Сарафов уточни, че очаква в хода на делата, когато бъдат разгледани в детайл материалите, да има още задържани.