София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Няма напредък в преговорите за Brexit

Лондон работи по варианта за излизане без споразумение

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Няма напредък в преговорите между ЕС и Великобритания за излизането й от ЕС, призна главният преговарящ на ЕС Мишел Барние вчера.

Европейските лидери  се събират на среща на върха след седмица в Брюксел и тогава Барние ще им съобщи, че преговорите не вървят и че ЕС не може да премине към втория етап – договаряне на бъдещите отношения с Лондон.

Напредък има по правата на гражданите и бъдещата граница между Ирландия и Северна Ирландия, но са в мъртва точка по финансовото споразумение, уточни Барние като подчерта, че това не е достатъчно, защото ЕС държи да постигне "значим напредък" по трите точки, преди да започне разговор по бъдещите отношения, които са приоритет пък за Лондон.

"Преговорите по финансовото споразумение са в задънена улица", заяви Барние, добавяйки, че "Великобритания не е готова".

Британският секретар за напускането Дейвид Дейвис  призна, че Лондон работи и по варианта за излизане без споразумение с ЕС. Той допълни, че е важно мандатът на Барние да бъде разширен, така че той да може да води паралелно разговори по развода и по бъдещето. Лондон настоява, че не може да изчисли задълженията си към ЕС, без да знае какво ще получи в бъдеще.

"Не ми допадат отстъпки, когато става дума за правата на гражданите и за бенефициентите на европейски проекти. Сметките трябва да бъдат уредени. Brexit води след себе си последствия и финансовите отношения са част от тях", подчерта Барние.

 Очаква се идната седмица европейските лидери да отложат до средата на декември решението си дали могат да преминат към следващия етап от преговорите с Великобритания.

Обединеното кралство ще напусне ЕС на 29 март 2019 г. Ако дотогава няма договорка, това ще стане автоматично, европейското законодателство ще преустанови действието си на територията на Великобритания, а поданиците на кралицата ще загубят правата си на европейски граждани.