София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Няма оферти за доставка на машини за гласуване

Крайният срок е 22 февруари

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

До момента оферти за доставка на машини за гласуване няма. Това съобщи министърът на отбраната и вицепремиер в служебното правителство Стефан Янев. Той коментира, че или ще има машини във всички секции, или изобщо няма да има.

Обществената поръчка за доставки на машини за гласуване беше обявена преди няколко дни от Централната избирателна комисия, след като Върховният административен съд разпореди, че трябва да бъде осигурено машинно гласуване във всички секции.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов заяви, че има запитвания от фирми, а комисията не е обсъждала какво ще стане с изборите, ако машини не бъдат доставени.

По-рано министър-председателят Огнян Герджиков каза, че ако няма машини, може да се стигне да касиране на изборите, а по въпроса ще трябва да се произнесе Конституционният съд.

Вицепремиерът Янев каза, че 22 февруари е крайният срок за получаване на офертите за доставка на машини за гласуване и ако дотогава няма развитие, ЦИК ще трябва да вземе решение как ще се проведат изборите.