Гледай
на живо

Няма опасност от цунами, след земетресението в Япония

Снощи бяха регистрирани трусове от 6,9, а по-късно от 5 по Рихтер

Няма опасност от цунами, след земетресението в Япония Земетресение с магнитуд 6,9 по скалата на Рихтер в Япония, регистрираха Европейският средиземноморск... thumbnail text

Земетресение с магнитуд 6,9 по скалата на Рихтер в Япония, регистрираха Европейският средиземноморски сеизмологичен център и Геологическата топографска служба на САЩ, съобщи агенция „Фокус“.

Епицентърът на земетресението е на 10 км дълбочина и е разположен на 37 км източно от град Намие, префектура Фукушима. Заради близостта до източното крайбрежие на остров Хоншу, японският метеорологичен център предупреди за риск от цунами.

След земетресението последваха многобройни повторни трусове, чийто магнитуд беше около 5 по скалата на Рихтер.
В префектура Фукушима се намира АЕЦ Фукушима I, където през 2011 г. се случи едно от най-големите ядрени бедствия. То беше причинено от вълна цунами вследствие на земетресение.

Японските специалисти отмениха заплахата за цунами в страната.Заплахата е била свалена в 14:50 местно време (5:50 българско) на цялата територия на страната. Информацията е потвърдена от националното метеорологическо управление на Япония.