София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Няма основание за неприемането на България в Шенген

Мария Габриел коментира Западните Балкани

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Няма основание за неприемането на България в Шенген, заяви пред bTV българският еврокомисар Мария Габриел. Тя добави, че посланията на холандския премиер Марк Рюте са разбрани погрешно. Той не е дал знак, че Холандия ще блокира страната ни за членство, а ясно е заявил, че страната ни трябва да продължи работа в тази насока.

Според Габриел в дългосрочна перспектива страната ни има добро поведение поведение. По думите ѝ България казва, че покрива критериите, в добро сътрудничество е с останалите страни и е надежден партньор.

"От една страна това донесе и друг позитив. Като цяло това носи промяна на този имидж на България, който искаме да имаме. От друга страна трябва да забележим, че когато е важно и премиера Борисов го прави, темата се поставя на дневен ред", посочи Габриел и добави, че темата ще получи по-силен отзвук през следващите месеци.

Габриел коментира и стратегията на ЕК за Западните Балкани. По думите ѝ стратегията не залага на конкретна дата за приемането на западните ни съседки, но важното е, че има ясен политически сигнал, че вратата на ЕС към тези държави е отворена.