София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Няма план Б за Западните Балкани

Лидерите на ЕС: Срещата на върха бе успех

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

България остави своята трайна следа в историята на Европейския съюз, след като по време на  срещата на върха в столицата  беше приета Декларацията от София.

В документа няма ясно разписани срокове и ангажименти за присъединяването на още страни към Общността. Заявена е обаче ясна подкрепа от страна на държавите членки към кандидатките.
 
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че е интеграцията на Западните Балкани е основен приоритет на ЕС и Западните Балкани са интегрална част от Европа. 

„ ЕС е и ще остане най-надеждният партньор на Западните Балкани. ЕС потвърждава отново недвусмислената си подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани. Не виждам бъдеще за Западните Балкани извън ЕС, няма план Б, тяхното място е в нашата общност “, заяви Туск.

Единственото спасение на ЕС е да бъдем единни, заяви премиерът Борисов.

"За всички стана ясно, че с проблемите, които имаме с геостратегическите играчи, единственото спасение на ЕС е да бъдем единни и, както Ангела каза, един лист да не може да мине между нас. Силата на ЕС е в това. Щастлив съм колко споразумения лидерите на Западните балкани подписаха", каза още Борисов.

Председателят на Европейския съвет Доналд Тускзаяви, че съюзът ще продължи да поддържа ядрената сделка с Иран, но в същото време ЕС ще има готовност за реакция, ако интересите ни бъдат засегнати. 

Не е страшно да имаш непредсказуем враг, страшно е когато имаш непредсказуем партньор, коментира Туск темата за отношенията САЩ - Иран. 

Жан Клод Юнкер посочи, че американското оттегляне обаче ще има последствия върху европейските предприятия.

„ ЕС е готов заедно със САЩ да обмислят реформа в СТО. 

Няма да преговаряме с дамоклиев меч, който виси над главите ни“, заяви Юнкер.