София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Няма пробив в системата за обхват на деца, казват от МОН

Проверки по сигурността се извършват постоянно

6 годиниОбразование 12 Боряна Райчева

Няма пробив в сигурността на на системата „Посещаемо и безопасно училище“ и тя никога не е разполагала с данните на 1,2 млн. деца, съобщиха от МОН.  Системата позволява на над 10 000 членове на екипи да могат в оперативен порядък да получават и/или изпращат линкове единствено към бланка-образец за формуляр, съдържаща име и адрес на детето. Тази функционалност е създадена с оглед възможността екипите да имат достъп до информация за адресите, които следва да посетят  във възможно най-кратки срокове. Няма външен достъп до ЕГН-та и други защитени данни на всички над 1 млн. деца, обясняват от ведомството и допълват, че тази част от информацията никога не е била отваряна.

Членовете на екипа имат достъп единствено и само до единична информация за конкретен случай, по който работят, и са подписали декларация за конфиденциалност.

Данни, които се събират от обходите, както и друга специфична информация, се съхраняват на сървъри, които не са достъпни от интернет. Има един  външен сървър, който се използва временно за достъп на екипите за обхват, но той не съдържа ЕГН-та и други лични данни. Проверки по сигурността се извършват постоянно, уверяват от МОН, като такава ще бъде направена и по случая за възможността трети лица да видят информация от единични формуляри.