София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Няма шанс „Турски поток“ да мине през България

Анкара даде разрешение на „Газпром“ да изведе втората тръба

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

"Газпром" е получил по дипломатически канали разрешение от турските власти да изведе и втората тръба на газопровода "Турски поток" в Турция. Това се казва в съобщение, публикувано на страницата на руската компания. В момента се водят строителни работи на три фронта - на руското Черноморско крайбрежие, по дъното на Черно море и в Турция, в приемащия терминал. Според Алексей Милер към днешна дата са положени тръби по дъното на морето на разстояние 760 километра.
С полученото разрешение се слага край на спекулациите, че втората тръба на газопровода може да излезе и на българското крайбрежие. Срокът за пускане в експлоатация на втората тръба е в края на 2019 година.
Засега няма информация дали Брюксел ще разреши подаването на руски природен газ по нея в обход на Украйна. Но дори това да стане, ние все още нямаме изградена интерконектор с Турция за получаване на природен газ.