София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Никой не признава независима Каталуния

Напрежението в Испания се покачва

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Реакциите по света за обявената независимост на Каталуния са еднозначни – никой няма да признае самообявилата се република. След като парламентът на испанската провинция обяви независимост, правителството Мадрид задейства член 155 от испанската конституция, според който автономията на Каталуния се отнема.

На основата на конституцията премиерът Мариано Рахой обяви, че уволнява президента на Каталуния и каталунското правителство, а управлението се поема от вицепремиерката Сорая Саенас де Сантамария. Отстранен беше и шефът на каталунската полиция Жозеп Луис Траперо.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Каталуния е вътрешен испански въпрос и ЕС няма да се намесва. В същия дух изявления направиха председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, подчертавайки, че за ЕС Испания остава единна и неделима.

Говорител на НАТО обяви, че Испания е ключов съюзник, допринасящ много за колективната сигурност и че кризата трябва да бъде решена в рамките на испанската конституция.

Германското правителство също обяви, че не признава декларацията за независимост и че суверенитетът на Испания не подлежи на дискусия.

В изявление на британската министър-председателка Тереза Мей се казва, че Великобритания не признава и никога няма да признае независимостта на Каталуния.

Външното министерство на Шотландия разпространи позиция, в която се казва, че Шотландия разбира и уважава позицията на каталунското правителство и призова за диалог.

В подкрепа на правителството в Мадрид в усилията му да запази целостта на Испания се изказа и френският президент Еманюел Макрон, който е на посещение във Френска Гвиана.

Хедър Науерт, говорител на Държавния департамент на САЩ, заяви, че за Вашингтон Каталуния е неделима част от Испания и Америка подкрепя действията на правителството в Мадрид за налагане на закона.

Канадският премиер Джъстин Трюдо на свой ред каза, че Канада признава само единна Испания.

Междувременно обстановката в Каталуния и в цяла Испания остава напрегната, като за събота са насрочени множество демонстрации както в подкрепа на независимостта, така и контрадемонстрации за единство на Испания.